Juniori prvaci Evrope!


Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je prvenstvo Evrope u Mecu pobedom nad domaćinom Francuskom u finalu – 78:72.

Ekipa Vlade Jovanovića turnir u Mecu počela je porazom upravo protiv Francuske, ali je nakon toga zaređala sedam trijumfa i zasluženo je osvojila titulu. U finalnom duelu srpski košarkaši vodili su tokom celog meča. Francuzi su dva minuta pre kraja prišli na samo poen zaostatka, ali srpski košarkaši nisu dozvolili potpuni preokret i na kraju su slavili.

Najefikasniji igrač u finalnom duelu bio je Danilo Anđušić sa 22 poena, među kojima su i dva slobodna bacanja u samom finišu. Branislav Đekić postigao je 16 poena, a najbolji igrač Srbije u Francuskoj Dejan Musli meč je završio sa 14 poena, 14 skokova i tri asistencije. 13 poena postigao je Lazar Radosavljević, a 11 Nikola Jaramaz. U sastavu Francuske Lebrun je postigao 17, a Furnije 16 poena.
U meču za treće mesto na šampionatu Turska je pobedila Litvaniju sa 95:74.

Francuzi su jednu prednost na meču imali u prvoj deonici. Poveli su 6:2 na startu, a zatim su još jednom vodili – 12:11. Od tog trenutka pa do kraja meča Srbija nije ispustila prednost. Prva četvrtina završena je sa pet poena prednosti u našu korist (17:12), a po četiri poena u tom delu postigli su Anđušić, Radosavljević i Musli.

Početkom drugog perioda naš tim je još više pojačao i prvi put je došao do dvocifrene prednosti (26:15). Francuzi su se do poluvremena spustili na minus pet (40:35), ali je početkom drugog dela srpska ekipa ponovo ’pobegla’ nakon šest vezanih poena (46:35). Domaćin se ipak nije predao i pred odlučujućih deset minuta Srbija je imala šest poena prednosti – 57:51.
Zvanični sajt

Četvrtu četvrtinu Srbija otvara sa dve trojke Anđušića i dolazi do najvećih plus 12 (63:51). Mogli su naši juniori već tada da reše pitanje pobednika, ali Francuzi su se još jednom vratili. Dva i po minuta pre kraja spustili su na minus tri (69:66) i tada je usledila petominutna pauza zbog kvara semafora. Nakon toga Francuzi su postigli još jedan koš i sasvim se približili (69:68).

Na drugoj strani Anđušić je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, a nakon dobre odbrane možda i ključnu trojku minut i po pre kraja postigao je Lazar Radosavljević za 73:68. U samom finišu Francuzi su pokušali da se vrate ’penal završnicom’, ali Anđušić je bio koncentrisan i Srbija je osvojila titulu.

Srbija – Francuska 78:72

Srbija: Jaramaz 11, Ponjavić, Torlak, Tripković, Vukasović, Blagojević, Anđušić 22, Radosavljavić 13, Bešović, Rondović 2, Djekić 16, Musli 14.
Francuska: Vahovjak, Purše, Lebrun 17, Stoiljković 6, Burdiljon, Vesterman 6, Furnije 16, Kairo 3, Mondekir 8, Okonde 4, Paskal 4, Renon 8.

Comments :

0 comments to “Juniori prvaci Evrope!”

Post a Comment